Absolicon antar Helsinki Energy Challenge

Den finska huvudstaden Helsingfors har utlyst en tävling med 10 miljoner kronor i prissumma om hur staden skall värmas i framtiden. Absolicon kommer delta med ett förslag om hur Helsingfors kan drivas med solenergi.

Idag kommer 56% av koldioxidutsläppen i Helsingfors från två stora kolkraftverk som driver fjärrvärmenäten. Det ena kolkraftverket skall stängas 2024 och det andra antingen stängas eller konverteras till andra bränslen senast 2029. Helsingfors har konstaterat att elda biomassa som flis inte är en hållbar lösning eftersom den inte är fri från utsläpp, det påverkar våra kolsänkor och på grund av begränsad tillgång inte biobränslen inte en lösning på klimatutmaningen globalt.

Ett exempel är att 5 miljoner kvadratmeter Absolicon T160, en investering om ca 5 miljarder kronor kan förse staden med 20-30% av värmebehovet i kombination med säsongslager och andra teknologier.

- För att förse Helsingfors med värme behövs en ny produktionslina i Finland, flera gånger större den vi har idag, säger Joakim Byström, vd Absolicon Solar Collector AB.

Förslaget skall vara inne den 31 maj 2020.

Läs mer: Helsinki Energy Challenge 

 

Foto: Kolkraftverket i Hanasaari, Fotograf Petteri Sulonen

 

Stäng Stäng

Nyhetsbrev

Få senaste nyheterna från Absolicon direkt via e-post genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev:

Senaste nytt

Absolicon builds Europe's largest solar thermal field for district heating with small concentrated parabolic troughs

The Swedish Energy Agency has granted € 800 000 in co-financing to Absolicon's demonstration plant for large-scale...

Läs vidare...