Absolicon föreslår väg till Zero CO2 för EU kommissionen

 Absolicon har lett ett konsortium som inlämnat ett förslag till EU-kommissionen om hur Europas industri med hjälp av solvärme skall nå nollutsläpp av koldioxid. 

Konsortiet består av två innovativa företag, Absolicon och grekiska Saravanos S.A., tre forskningsinstitutioner, SPF i Schweiz, Eurac i Italien och Dr. Jakob i Tyskland samt världens femte största leasingbolag DLL och Världsnaturfonden WWF. Dessutom deltar den schweiziska mejerikoncernen Emmi.

Förslaget kommer som svar en utlysning, LCE-2017-12, där EU-kommissionen vill visa på hur man skall förenkla inkoppling av solenergi i industrier och snabb minska användningen av olja och gas i europeisk industri. Totalt är konsortiets förslag på 8,8 miljoner Euro där EU skulle täcka 7,1 miljoner Euro, ca 80% av kostnaderna. Besked väntas om ca fem månader.

- Konkurrensen är hård och vi känner till flera andra konsortier som lämnat in förslag, berättar Jonatan Mossegård, forskningsledare på Absolicon. Vi räknar inte med att vinna, men tror att det kan finnas en chans.

Arbetet med ansökan har varit intensivt de senaste två veckorna. De åtta medlemmarna i konsortiet har gemensamt utvecklat idéer och formulerat mål för hur industrier skall nå noll i koldioxidutsläpp. Arbetet med ansökan innebär även att samarbete startats på flera plan.

- Det har varit mycket nyttigt att arbeta tillsammans. Principer som Absolicon har i sin strategi har diskuterats på djupet med de övriga konsortiemedlemmarna och vi har stärkts i vår bild av hur marknaden ser ut och att vår plan är sund, förklarar Jonatan.

Denna typ av konsortier är värdefulla for utvecklingsarbetet och Absolicon kommer att konkretisera samarbetsprojekt med de olika parterna även utanför förslaget.

- DLL har t.ex. stor erfarenhet av innovativa finansieringslösningar för företag som vill göra investeringar och Världsnaturfonden ett stort kontaktnät bland de multinationella bolagen. Det är värdefulla resurser för Absolicon, menar Jonatan.

Om förslaget antas kommer projektet kunna inledas i maj 2018. Absolicons andel av budgeten är drygt 2 miljoner Euro.

Fig 1. Konsortiet består av åtta medlemmar och leds av Absolicon

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Joakim Byström
vd Absolicon Solar Collector AB

Publicerad 2017-09-12

Stäng Stäng

Nyhetsbrev

Få senaste nyheterna från Absolicon direkt via e-post genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev:

Senaste nytt

Absolicon builds Europe's largest solar thermal field for district heating with small concentrated parabolic troughs

The Swedish Energy Agency has granted € 800 000 in co-financing to Absolicon's demonstration plant for large-scale...

Läs vidare...