Absolicon samarbetar med WWF och Unilever i Kenya

Under våren gjorde Absolicon ett nedslag hos teindustrin i Kenya dit vi inbjudits för att undersöka möjligheterna att ersätta eukalyptusved med sol. Resan var en del av en förstudie inom programmet Demo Environment. Besöken hos tefabrikerna har resulterat i spännande samarbeten och nu planerar Absolicon för pilotinstallationer.

Joakim Byström på Unilevers teplantage Kericho Estate, Kenya.

I Kenya förbrukar Eukalyptus plantagerna mycket vatten, torkar ut marken och förstör våtmarker. En del av den torkkatastrof som nu drabbar Östafrika beror på ändrad markanvändning. Absolicons solfångare kan generera ånga för att torka tebladen och ersätta de enorma mängder eukalyptusved som idag eldas.

Nu har WWF i Kenya gjort en ansökan till Nordic Climate Fund (NCF) om €500 000 för att ta förstudiens resultat vidare och bygga ett antal pilotanläggningar.’

Två företag samarbetar med WWF i projektet: det multinationella bolaget Unilever med varumärket Lipton och ett kenyanskt stort privatägt bolag Sotik Tea. I projektet deltar även en kooperation av teodlare som tillsammans driver 60 tefabriker runt om i Kenya, KTDA.

Parallellt har även teknikföretaget Tealand Engeneering, som levererar utrustning till teindustrin i Kericho, sökt 1,8 MSEK från Tillväxtverket i andra steget av programmet Demo Environment för att göra pilotinstallationer med Absolicons teknik.

Absolicon stödjer båda projekten och kommer att deltaga med medfinansiering om ansökningarna beviljas. Det skall dock noteras att bolagets huvudfokus ligger på Kina.

Mer information om Kenyas teodlingar publicerades i kvartalsrapporten Q2 2017.

 

Joakim Byström

vd Absolicon Solar Collector AB

 

Publicerad 2017-10-11

Stäng Stäng

Nyhetsbrev

Få senaste nyheterna från Absolicon direkt via e-post genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev:

Senaste nytt

Absolicon builds Europe's largest solar thermal field for district heating with small concentrated parabolic troughs

The Swedish Energy Agency has granted € 800 000 in co-financing to Absolicon's demonstration plant for large-scale...

Läs vidare...