Avtal klart för tillverkning i Indien och Tyskland

Så här ser planerna ut på en Absolicon-fabrik i Tyskland. När solenergibranschen växer kommer Absolicon satsa på licenstillverkning av koncentrerande solfångare på olika marknader som ett komplement till export från Härnösand.

Intresset för att börja tillverka Absolicons solfångare är stort. Till kontoret i Härnösand kommer nya förfrågningar varje månad, främst från Asien. Absolicon har tecknat två samarbetsavtal, ett med ett tyskt företag och ett med Bergen Group i New Delhi, Indien, om att få rättigheten att tillverka Absolicons produkter.

– I avtalen kombinerar vi en licens till våra patent och rätten att använda vårt varumärke med att Absolicon är delägare i fabriken, berättar Johan Sandberg, vd på Absolicon.

Genom att kräva delägarskap i fabriken får Absolicon kontroll över hur tillväxten sker vilket är viktigt speciellt på så stora marknader som Indien. Fabrikerna som planeras är mer automatiserade än den nuvarande svenska tillverkningen och kommer att tillverka betydligt billigare.

– Våra partners i både Tyskland och Indien har redan investerat miljonbelopp i förberedelser och vi bedömer möjligheterna att de första licenstillverkade solfångarna från både Indien och Tyskland rullar ut under 2013 som goda.

Förberedelserna av fabriksbyggnaderna har krävt stora resurser, men när konceptet väl är etablerat väntar fler intressanta marknader.

– I framtiden ser vi framför oss regional tillverkningsenheter på alla stora marknader. Nästa steg kunde vara fabriker i USA, Mexico och Chile, avslöjar Johan Sandberg om Absolicons framtidsplaner.

 

 Publicerad 2012-06-06

 

Stäng Stäng

Nyhetsbrev

Få senaste nyheterna från Absolicon direkt via e-post genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev:

Senaste nytt

Nu startar projektet Framtidens Fjärrvärme om lagring av solvärme från sommar till vinter

Absolicon har beviljats 500 000 kr av region Västernorrland till projektet Framtidens Fjärrvärme som skall visa hur...

Läs vidare...