En oväntad beställning startar om solfångartillverkningen i Härnösand

Det senaste året har Härnösandsföretaget Absolicon satsat på att utveckla maskiner för massproduktion av sin teknik och helt slutat marknadsföra sina solfångare. Trots det fick företaget i dagarna en order från ett spanskt sjukhus som absolut vill använda de koncentrerande solfångarna.

– Det var oväntat, men också roligt förstås. Nu skall vi leverera den här ordern samtidigt som våra processer med att etablera tillverkningslinor i olika länder för våra solfångare pågår. Det blir en utmaning, men vi är vana att lösa den typen av problem, säger Joakim Byström, vd och grundare.

För att starta produktionen av solfångarna igen hyr Absolicon extra lokaler på Hernöverken i Härnösand och anställer en person ytterligare.

Företaget har redan en installation med solkyla på närvården i Härnösand. Sjukhus är en stor potentiell marknad för solkoncentratorer eftersom de förbrukar mycket energi.

– Det är klart att det är spännande att få göra fler installationer inom hälsosektorn. Runt om i världen byggs det många nya sjukhus och många använder modernaste energiteknik, säger Joakim Byström som ser ordern som ett bevis på ett ökat intresse för koncentrerad solenergi.

Bron ”Ponte Vella” i spanska Ourense är 38 meter hög och uppfördes ursprungligen under kejsar Augustus första århundradet e.Kr. och återuppbyggdes på de romerska grundläggningarna år 1230. Foto Victor Hermida Prada

 

Fakta Solkyla
Solvärme kan driva en solkylemaskin för att generera kostnadsfri luftkonditionering till en fastighet. Det finns flera principer för hur solkylan kan genereras från värme, men en regel är att processerna blir effektivare ju högre temperatur som används. Värmedriven kyla är vanlig i större äldre fastigheter och inom industrin.

 

Sedan ett år tillbaka fokuserar Absolicon på att utveckla en automatiserad tillverkningslina och har slutat marknadsföra sina solfångare. Trots det har företaget nu fått en order från ett spanskt sjukhus som absolut vill använda de koncentrerande solfångarna. Bilden visar Absolicons solkyleinstallation på Närvård Härnösand.

 

 Publicerad 2014-05-12

 

 


Stäng Stäng

Nyhetsbrev

Få senaste nyheterna från Absolicon direkt via e-post genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev:

Senaste nytt

Absolicon builds Europe's largest solar thermal field for district heating with small concentrated parabolic troughs

The Swedish Energy Agency has granted € 800 000 in co-financing to Absolicon's demonstration plant for large-scale...

Läs vidare...