Energimyndigheten satsar 1,3 miljoner på solånga i Härnösand

Energiparken växer med ny teknik. Första spadtaget har tagits för en miljonsatsning på solfångare som producerar ånga. I projektet samarbetar Absolicon, Alfa Laval, Konica Minolta och HEMAB. Målet är en pilotanläggning som visar hur stora industrier i framtiden kan ersätta olja med solenergi.

Energimyndigheten har beviljat 1,3 miljoner till samarbete för att uppföra en solfångaranläggning som skall producera ånga från solen och nu tas första spadtaget.

-   Stora koldioxidutsläpp sker när industrin eldar olja för att generera ånga som används i produktionen av kläder, mat och annat vi konsumerar. Projektet innebär en vidareutveckling av vårt solfångarkoncept så att de med solens hjälp kan generera ånga som ersätter olja inom industrin, säger Joakim Byström, vd för Absolicon.

Pilotanläggningen med den nya tekniken byggs av Absolicon i Härnösands Energipark, i samarbete med Alfa Laval, Konica Minolta och Härnösand Energi och Miljö (HEMAB). Solfångarna kopplas till fjärrvärmenätet men anläggningens främsta syfte är demonstration och forskning.

Första spadtaget i Energiparken, Joakim Byström och Ingemar Forzelius

Första spadtaget i Energiparken, Joakim Byström och Ingemar Forzelius

Härnösands Energipark invigdes 2011 och är en mötesplats för utbildning och forskning där olika företag tillsammans med HEMAB kan prova ny energiteknik och koppla sig till elnät och fjärrvärmenät.

-   Projektet är verkligen en vinn-vinn-situation, säger Ingemar Fozelius, vd för HEMAB. Absolicon får en chans att pröva den nya tekniken skarpt och Härnösandsborna får ytterligare en del av sin uppvärmning direkt från solen via vår fjärrvärme.

Projektets mål är en ny generation solfångare som skall kunna massproduceras och installeras till låg kostnad. Här bidrar även Alfa Laval med kunskap. Alfa Laval är världens största tillverkare av plattvärmeväxlare och är intresserad av ny energiteknik.

 

Publicerad 2015-05-11

Stäng Stäng

Nyhetsbrev

Få senaste nyheterna från Absolicon direkt via e-post genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev:

Senaste nytt

Absolicon builds Europe's largest solar thermal field for district heating with small concentrated parabolic troughs

The Swedish Energy Agency has granted € 800 000 in co-financing to Absolicon's demonstration plant for large-scale...

Läs vidare...