Fem patentansökningar inlämnade

Under våren har ett intensivt patentarbete pågått och Absolicon har nu lämnat in fem patentansökningar.  

Absolicon har en portfölj med företagshemligheter där vissa delar nu plockas fram och omvandlas till patent för att skydda produkterna på olika marknader.

- Licens på att använda patenten är en viktig del av hela det immaterialrättsliga innehåll som ingår till den som köper en produktionslina för våra koncentrerande solfångare, förklarar Joakim Byström, vd Absolicon Solar Collector AB.

Patent är en allt viktigare del av arbetet i både stora och små företag. Patent är inte det enda sättet att skydda affärshemligheter, men med en globaliserad marknad ökar antalet patent varje år.

Speciellt i Kina ökar antalet sökta patent snabbt och där söktes år 2015 flest patent i världen. 1.010.406 kinesiska patent söktes medan det i USA söktes 526.296 patent och i Japan 454.285 patent. Kina arbetar också hårt på att sökta patent skall respekteras och att uppmuntra företag och individer att göra innovationer och att söka patent.

Vägen fram till ett färdigt patent kan vara lång. De patentansökningar som Absolicon lämnade in 2010 håller t.ex. fortfarande på att behandlas av patentverken i USA och Indien. Men patenten som är under handläggning märks på produkterna med ”patent pending” och har effekt redan så.

Arbetet med att täcka in det tekniska området kring små paraboliska tråg med Absolicon-patent fortsätter.

- Vi fortsätter systematiskt patentarbetet och inriktar oss nu på lösningarna i de olika verktyg som används vid tillverkningen. Allt skall vara inlämnat och klart när första produktionslinan installeras i Kina under första kvartalet 2018, berättar Joakim.

Absolicon förutser även att det forskningsprojekt som startats med stöd av Energimyndigheten kommer att generera nya patent inom områden som gäller ökad verkningsgrad på solfångare vid höga arbetstemperaturer.

 

Joakim Byström
vd Absolicon Solar Collector AB

Publicerad 2017-09-15

Stäng Stäng

Nyhetsbrev

Få senaste nyheterna från Absolicon direkt via e-post genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev:

Senaste nytt

Collectors on site for Kenya tea installation

All solar collectors are now on site for Absolicon pilot installation in Kericho, Kenya. The installation is part of...

Läs vidare...