Frågor och svar om solenergi och koncentrerande solfångare

Undrar du om Absolicons produkter? Här samlar vi de vanligaste frågorna vi får tillsammans med resonerande svar som syftar till att förklara tekniken och berätta mer om betydelsen av att använda solenergi i samhället.

1. Vilken verkningsgrad har era koncentrerande solfångare?

Vår solfångare för hetta och ånga, T160, har 76,6% optisk verkningsgrad, den högsta någonsin uppmätta för ett kommersiellt tillverkat litet paraboliskt tråg för solvärme. Vid 160 graders arbetstemperatur förlorar man viss energi som värmeförluster och vi får ut ca 55% verkningsgrad.

2. Hur stort årsutbyte har era solfångare?

Årsutbytet behöver simuleras för en viss plats och vissa arbetstemperaturer, de går inte att ange generellt. Men för enbart värme ger solfångarna för varje kvadratmeter glasad yta ca 360 kWh i Sverige och 1000 kWh kring Medelhavet.

3. Hur fungerar solfångarna på vintern eller när det är mulet?

Alla energikällor, även vattenkraft och kärnkraft är ibland avställd. Andra energikällor behöver därför finnas i beredskap. Solenergi i alla former fungerar bara när solen lyser och kombineras ofta med biobränslen. I Sverige har det varit vanligt att elda ved och pellet på vintern och använda solenergi på sommaren. Ingen idé att elda ved på midsommarafton!

4. Kan man lagra solenergi?

Värme är enkelt att lagra. I Danmark där fjärrvärmenäten ofta drivs med naturgas har man satsat på att lagra solenergi i isolerade dammar eller borrhål. På så sätt kan solenergi lagras från sommar till vinter.

Idag kombinerar vi alltid våra solfångare med traditionella värmepannor eller fjärrvärme. När solen lyser kan man minska förbränningen av olja eller gas till pannorna. I framtiden när koldioxidutsläppen skall ner till noll kan solenergi lagras för att driva processerna 24 timmar om dygnet.

Stäng Stäng

Nyhetsbrev

Få senaste nyheterna från Absolicon direkt via e-post genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev:

Senaste nytt

Collaboration on improved energy storage

Absolicon has written a letter of intent with Prof. Dr. Kasper Moth-Poulsen from Chalmers University of Technology, who...

Läs vidare...