Gäster från kinesiska Sichuan

Under januari anordnade Absolicon en betald utbildning för två kinesiska företag som gemensamt vill investera i koncentrerad solenergi. Utbildningen är ett sätt för företagen att förbereda sig inför den 13:e femårsplanen som förväntas föreslå stora satsningar på solenergi.

Det kinesiska företagen har både aktuella projekt som behöver solkoncentratorer omedelbart och även en önskan att köpa en produktionslina av Absolicon för tillverkning av solkoncentratorer på den kinesiska marknaden.

Landshövding Gunnar Holmgren och Absolicons gäster från Sichuanprovinsen tillsammans med Joakim Byström, Absolicon.

Landshövdingen tog emot

De kinesiska gästerna togs emot av landshövding Gunnar Holmberg och förevisades också Härnösands stadshus av kommunalrådet Fred Nilsson.

– Vår region är unik i världen – det finns ingen annan plats där man inom en timmes bilresa kan se så många olika tillämpningar av koncentrerad solenergi som här, berättar Anders Rammsy, exportsäljare på Absolicon.

Absolicon visade solkylan på Härnösands närvård, markmonterade solfångare på Stödebadet, Energiparken som levererar el samt värme till fjärrvärmenätet och många andra installationer, både tak och markmonterade.

Företaget ligger i Sichuanprovinsen med 80 miljoner innevånare. Regionen har en stor andel tung industri och i västra delen av provinsen är solinstrålningen mycket lämplig för koncentrerande solfångare.

Sichuan provinsen är den 4:e folkrikaste i Kina och har 80 miljoner innevånare. Provinshuvudstad är Chengdu. I provinsen finns flera stora städer, bland annat Deyang med 3,5 miljoner innevånare.

– Kina är världens största solenergimarknad och det är viktigt för Absolicon att finnas på plats där, menar Joakim Byström, Absolicons vd.

Kinas 13:e femårsplan

I mars 2016 förväntas den 13:e femårsplanen antas. Femårsplanerna har haft stor påverkan på hur Kina utvecklats och det finns stora förväntningar på den nya planen. Bland annat förväntas ettbarnspolitiken helt avskaffas och människor själva få bestämma hur många barn de vill ha. Olika teknikområden kommer att pekas ut som prioriterade vilket historiskt betytt att dessa kunnat räkna med stora statliga lån och investeringar.

Jonatan Mossegård, forskningsingenjör på Absolicon, har studerat kinesiska under ett år i Kina.

– I Kina kan utvecklingen gå mycket fort inom de områden som femårsplanerna pekar ut. Planen har stor betydelse för hur vad företag och städer satsar på, berättar Jonatan.

Redan i den 12:e femårsplanen prioriterades miljöteknik vilket innebar stora kinesiska investeringar i solceller. Nu förväntas femårsplanen skicka signaler om att industrierna skall använda solenergi i sina processer. Kina har lovat att stoppa ökningen av koldioxidutsläpp och femårsplanen kommer att innehålla åtgärder för att uppnå detta.

Den 13:e femårsplanen har marknadsförts på ett nytt sätt – en kort, humoristisk musikvideo som är ett försök att popularisera själva idén med femårsplaner. Se videoklippet på China Dailys youtubekanal

 

Kinas statliga nyhetsbyrå provar nya grepp för att marknadsföra Kina och har tagit fram detta poppiga klipp om den kommande femårsplanen.

Publicerad 2016-02-08

 

Stäng Stäng

Nyhetsbrev

Få senaste nyheterna från Absolicon direkt via e-post genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev:

Senaste nytt

Absolicon builds Europe's largest solar thermal field for district heating with small concentrated parabolic troughs

The Swedish Energy Agency has granted € 800 000 in co-financing to Absolicon's demonstration plant for large-scale...

Läs vidare...