Absolicon i sammanfattning

Absolicon är världsledande på att bygga koncentrerande solfångare för värme och ånga. Bolagets solfångare följer solen under dagen och fokuserar solens strålar likt ett brännglas. Absolicons första produkt producerar både el och värme och nu introducerar Absolicon en ny version för solånga för en marknad som uppskattas till 3000 miljarder kronor.

Koncentrerad solenergi

Med Parisöverenskommelsen om klimatet har jordens länder enats om att lämna olja och kol kvar i marken och istället använda förnyelsebar energi.Solenergi är nödvändigt för den omställningen, men ny solenergiteknik krävs. Genom att koncentrera solens strålar och följa solens rörelse under dagen kan energiutbytet ökas.
För industrin som idag driver sina processer med olja kommer koncentrerad solenergi mycket kostnadseffektivt kunna producera värme och ånga som används i processerna. Absolicons långa erfarenhet av koncentrerad solenergi kommer att få en viktig roll i den omställningen.

Rapporter

>> IEA Task33 Potential for Solar Heat in Industrial Processes

>> Solar Thermal Roadmap RCH platform

>> IEA Task 49 Potential studies

El, värme och solkyla

Bolaget har patenterad teknik för generera både el och värme från solen. Tekniken härstammar från forskning på Uppsala Universitet och Absolicon har ett tiotal solinstallationer i Sverige och utomlands.
På Närvården i Härnösand har Absolicon byggt världens enda solenergisystem som genererar el, varmvatten och solkyla från solcellernas överskottsvärme. I Aten finns Absolicons solfångare i världens enda installation som genererar el både med solceller och med en värmedriven turbin.

IEA om ånga, värme och kyla från solen

Industrins energibehov är stort: 7% av världens energiförbrukning är ånga inom industrin som går att producera med koncentrerad solenergi. International Energy Agency (IEA) har i sin färdplan för solenergi till år 2050 prognostiserat den framtida solvärmemarknaden. Omräknat i pengar innebär IEAs prognos investeringar om 3000 miljarder kr inom industrin.

Rapporter

>> IEA Solar Heating Cooling Roadmap 2012

Verksamhet och organisation

Absolicon är ett prisbelönt teknikföretag med spetskompetens inom koncentrerad solenergi. Bolaget har tio fast anställda och löpande intäkter från legotillverkning, konsultverksamhet och service på befintliga anläggningar.


För mer information, kontakta ekonomi@absolicon.com

 

Stäng Stäng

Nyhetsbrev

Få senaste nyheterna från Absolicon direkt via e-post genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev:

Senaste nytt

Collaboration on improved energy storage

Absolicon has written a letter of intent with Prof. Dr. Kasper Moth-Poulsen from Chalmers University of Technology, who...

Läs vidare...