Kempestiftelserna ger 700 000 kr till optikforskning i Umeå

- Spektrofotometern kan med extremt hög noggrannhet mäta av optiska egenskaper för receiver, glas & reflektor över hela solspektrat, berättar Erik Zäll.

För att kunna sluta elda olja och gas behövs effektivare solfångare. Härnösandsföretaget Absolicon har ett projekt med Umeå universitet för att forska på nya glas, reflektorer och svarta mottagarrör för koncentrerande solfångare.

Erik Zäll som är industridoktorand på universitetet identifierade att det behövs ännu bättre mätutrustning för att genomföra forskningen i Umeå. Professor Thomas Wågberg och Professor Ludvig Edman höll med och tillsammans började de undersöka hur det kunde åtgärdas.
Nu har Kempestiftelsernas styrelse beviljat 700 000 kr för att universitetet skall kunna köpa en spektrofotometer i världsklass till Institutionen för Fysik.
Investeringen gör Umeå Universitetet oberoende av externa institutioner för optiska analyser i sin forskning på komponenter för solfångare.

Stäng Stäng

Nyhetsbrev

Få senaste nyheterna från Absolicon direkt via e-post genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev:

Senaste nytt

SWCC orders Absolicon pilot plan for desalination

The largest desalination company in the world, state-owned Saline Water Conversion Corporation (SWCC) in Saudi Arabia...

Läs vidare...