Kinas smog ska fixas med svensk solfångarfabrik

Solenergientreprenören Joakim Byström har genom en spektakulär affär lyckats sälja en hel produktionslina för Absolicons koncentrerande solfångare till Kina. Solfångarna, som kan generera värme och ånga upp till 160 grader, skall användas för att ersätta oljeeldning i kinesiska industrier och minska smogproblemen.


Avtalet som tecknades den 23 december år 2016 med det kinesiska konsortiet Heli New Energy Technology, innebär att Absolicon kommer installera sin första robotiserade produktionslina för solfångare i Sichuanprovinsen i Kina. Planen är att produktionslinan ska stå klar i slutet av år 2017 och då tillverka en solfångare var sjätte minut.

Det är en fantastisk historia, som började 2014 med att en kinesisk borgmästare besökte Sverige och bestämde sig för att ta Absolicon teknologi till Kina.

– Vi vågade först inte satsa på Kina, men med stödet från Mr. Chen kände vi att det var värt risken, berättar Joakim Byström, vd för Absolicon Solar Collector AB. Mr. Chen kände till de  satsningar på solenergi som väntade i Kina och lovade hjälpa oss.

Under drygt 10 år har Absolicon tillverkat sina koncentrerade solfångare för hand i Härnösand. Men för att minska kostnaderna har fokus de senaste åren legat på att utveckla en ny typ av solfångare, anpassad för masstillverkning i en robotiserad produktionslina.

–  Affären innebär att vi nu sätter vår plan i verket för att börja bygga produktionslinor. Med robotar kan vi sedan tillverka solfångarna till en bråkdel av kostnaden, säger Joakim Byström, vd för Absolicon Solar Collector AB.

Kina har stora problem med luftföroreningar. Beställningen från Kina kommer som en följd av den kinesiska regeringens senaste femårsplan som föreskriver att mängden solfångare för värme i Kina ska nära fördubblas och att 20 miljoner kvadratmeter solfångare för industrier installeras till slutet av år 2020.

– När den kinesiska industrin nu uppmuntras att ställa om till solenergi skapas en stor efterfrågan på koncentrerad solenergi. Absolicons teknik bygger på små paraboliska tråg vilka enkelt kan installeras på industritak, säger Joakim Byström.

Börskursen fördubblades när nyheten om Absolicons planer på en produktionslina i Kina blev kända. Absolicon har många aktieägare lokalt i Härnösand som har stöttat bolaget från start, men sammanlagt har Absolicon 1200 ägare spridda över hela Sverige. Joakim Byström och hans familj innehar dock en majoritet av aktierna.

Absolicons nya solfångare T160 kan leverera temperaturer på upp till 160 °C för att driva industriella processer och är mycket effektivare än traditionella solfångare. Tester visar att T160, redan vid en arbetstemperatur på 85 °C, levererar 50 procent mer energi per år än dagens bästa plana solfångare. Det gör att den nya solfångaren är konkurrenskraftig inte bara i industrier utan även för solvärme i fjärrvärmenät.

– Absolicon har utvecklat en ytterst effektiv solfångarteknik med en global marknad. Med den kinesiska produktionslinan kan vi äntligen börja massproducera våra nya solfångare. Vårt mål är att installera våra solfångare i världens alla länder, avslutar Joakim Byström.

Företagsfakta:
Absolicon är en världsledande leverantör av koncentrerade solfångare. Bolaget har en unik teknik, grundad på tjugo år av forskning, för att utvinna energi i olika former genom koncentrerade solfångare. Koncentratorer möjliggör minskade kostnader för tillverkning och installation samtidigt som de ger ett högre energiutbyte i form av solvärme, solel, solkyla, solhetta och solånga.

 

Publicerad 2017-01-23

Stäng Stäng

Nyhetsbrev

Få senaste nyheterna från Absolicon direkt via e-post genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev:

Senaste nytt

Collectors on site for Kenya tea installation

All solar collectors are now on site for Absolicon pilot installation in Kericho, Kenya. The installation is part of...

Läs vidare...