Samarbete med forskningsteam på Chalmers för nya sätt att lagra energi

Absolicon har skrivit en avsiktsförklaring med Prof. Dr. Kasper Moth-Poulsen från Chalmers som utvecklar en ny molekyl som kan lagra solenergi. Projektet erbjuds att använda Absolicons solfångare T160 för att ladda molekylen med energi.

Forskarna på Chalmers har lyckats utforma en molekyl som har förmågan lagra värme i upp till 18 år.

– Vi kan nu spara energin i upp till 18 år och när vi vill använda den får vi en värmeökning som är högre än vi vågat hoppas på, säger Kasper Moth-Poulsen på Chalmers webbplats.

Absolicon kommer att bidra med sitt branschkunnande och kommer erbjuda forskningsgruppen Absolicons solfångare T160 som kan modifieras för att ladda molekylen med energi.

- Detta är ett spännande projekt att vara en del av och vi tror att vår solfångare T160 kan bidra till utvecklingen av hållbara sätt att lagra värme och i förlängningen stärka konkurrenskraften i förnyelsebara energialternativ, säger Joakim Byström, vd Absolicon.

Absolicon Solar Collector har utvecklat solfångaren T160 som är den första koncentrerande solfångaren att uppnå den rekordhöga optiska verkningsgraden 76 % samt certifieras enligt den europeiska standarden Solar Keymark.

- Absolicon vilar på över tjugo års forskning kring solenergi. Nu har vi lyckats skapa en solfångare som tar vara på solenergin bättre än någon annan i världen. Hållbara lösningar för att lagra energin känns som nästa naturliga steg för att göra solenergi till det självklara valet för industrier och byggnader, säger Joakim Byström.

Läs mer på Chalmers.se

 

Stäng Stäng

Nyhetsbrev

Få senaste nyheterna från Absolicon direkt via e-post genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev:

Senaste nytt

Absolicon builds Europe's largest solar thermal field for district heating with small concentrated parabolic troughs

The Swedish Energy Agency has granted € 800 000 in co-financing to Absolicon's demonstration plant for large-scale...

Läs vidare...