Solkyla på sjukhus i spanska Ourense

Absolicon solfångare i Ourense

Leveransen till sjukhuset i Ourense blir Absolicons andra installation som integreras med solkyla.

127 kvadratmeter koncentrerande solfångare från Absolicon driver solkyla till ett sjukhus i Ourense. Nu är installationen driftsatt och den lokala driftpersonalen utbildad på plats.

– Att kyla med solen är en framtidsteknik med stor potential och våra solfångare är speciellt anpassade för att vara ledande på den marknaden, säger Joakim Byström, vd.

Stor marknad

Sjukhus är en stor marknad för solkoncentratorer eftersom de förbrukar mycket energi och International Energy Agency (IEA) förutspår en snabb utveckling av teknik för att generera solkyla.

Användning av värmedriven solkyla minskar direkt behovet av el till luftkonditionering. Den värmedrivna kylan innebär större initiala investeringar, men har sedan små driftkostnader.

– IEAs senaste teknikrapport gör bedömningen att att världen kan installera 1 miljard kvadratmeter solfångare för solkyla med 1000 miljarder kronor i installationsvärde till år 2050.

Absolicon trainging in Ourense

Utbildning av driftpersonalen på sjukhuset i Ourense. Från vänster Rubén, Laura, Manuel, Rubén, Felipe, José Manuel och Camilo.

Modern energiteknik

Absolicon har tidigare installerat solkyla på sjukhuset i Härnösand tillsammans med Climatewell.

– Det är spännande att få göra fler installationer inom hälsosektorn. Runt om i världen byggs det många nya sjukhus och många använder modern energiteknik, säger Joakim Byström.

På sjukhuset i Ourense är Absolicons solfångare monterade på taket till värmecentralen och driver tillsammans med en biobränslepanna en kylmaskin och även uppvärmning av sjukhuset.

FAKTA
Plats: Orense, Spanien
Antal solfångare: 21
Installationens storlek: 127 kvadratmeter
Montering: Takinstallation
Produktion: Solkyla till ett sjukhus
Driftsatt: Hösten 2015

 

Publicerad 2015-09-21

Stäng Stäng

Nyhetsbrev

Få senaste nyheterna från Absolicon direkt via e-post genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev:

Senaste nytt

Greenline Africa announces first part of framework agreement

The South African company Greenline Africa has announced the first part in the framework agreement on Absolicon's...

Läs vidare...