Svensk solenergiteknik intresserar USA

Avtalet signerades i närvaro av USAs ambassadör Mark Brzezinski

Företaget Absolicon Solar Collector AB från Härnösand har tecknat en avsiktsförklaring avseende ett samarbetsavtal med fokus på export av solenergiteknik till en stad i Pennsylvania, USA. De anläggningar som planeras beräknas i ett första steg omfatta 40MW och på sikt utvidgas upp till 180 MW. Den koncentrerade solenergin som produceras av Absolicons teknologi kommer att utgöra en betydande del av projektet säger Joakim Byström, VD Absolicon.

Sverige har en ledande roll inom Förnybar energi och var ett av fokusområdena som lyftes fram under President Obamas besök i Sverige nyligen.  Samarbetet mellan Sverige och USA, inom SAGA (Sweden America Green Allicance) kommer att utökas och diskuterades under besöket med Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt, vilket är glädjande säger Jay Gartlan, Ensources LLC.

Avsiktsförklaringen gäller export, utbildning, och tillverkning med ett amerikanskt företag där man även kommer att söka samarbeten med forskningsinstitutioner och utveckling av solenergilösningar med kopplingar till Universitet i både Sverige och USA

Solenergiprojektet sker i samarbete med Ensources LLC, och GloFin Advisory, AB/ EcoTech Export financing advisors, svensk finansieringsrådgivare och specialist inom kundfinansieringar av cleantech lösningar som kommer att vara instrumentala i att leverera ett långsiktigt och lönsamt projekt för alla inblandade parter, säger Stefan Jonsson på GloFin.

Affären har faciliterats och möjliggjorts av CleanTech Region och ICAN-Global, New York som etablerat en plattform för Svenska miljöteknik företag att etablera sig i USA, säger Lars Ling, CEO CleanTech Region och Les Neuman, ICAN-Global New York.

 

 Publicerad 2013-09-25


Stäng Stäng

Nyhetsbrev

Få senaste nyheterna från Absolicon direkt via e-post genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev:

Senaste nytt

Absolicon builds Europe's largest solar thermal field for district heating with small concentrated parabolic troughs

The Swedish Energy Agency has granted € 800 000 in co-financing to Absolicon's demonstration plant for large-scale...

Läs vidare...