Vanliga frågor om teknik

Här samlar vi svaren på vanliga frågor om Absolicons teknik och produktion som kommet fram vid presentationer eller frågor per mail

Har Absolicon några konkurrenter?

När vi har korta presentationer säger vi bland vi inte har några konkurrenter, men det är en förenklad bild. Men alla produkter på marknaden är olika och det finns många nischer! Vicot i Kina och Soltigua i Italien är två som vi ser som ligger ganska nära oss. Sedan finns det större system t.ex. Aahborg CSP och Glass Point som ligger i en högre division med högre kostnader. Finns även något företag i Kanada och i Mexico. Flera av de du ser på nätet t.ex. NEP Solar har inte lyckats med sina produkter.

Kan någon kopiera Absolicons solfångare?

Själva idén att koncentrera ljuset är inte ny, John Ericsson som uppfann propellern byggde en liknande solfångare 1892 i New York. Men de olika tekniska lösningar vi valt skyddas av en patentportfölj med både beviljade, ännu ej beviljade samt inlämnade men ännu inte offentliggjorda patentansökningar.

Kan någon kopiera Absolicons produktionslina

Vi har sett hur andra förnyelsebara branscher utvecklats och tror att de kunder som vill utveckla sina solenergimarknader gärna köper produktionsutrustningen från Europa. Lokalt är duktiga på massproduktion! Själva linan är ”låst” genom de patent vi arbetar med och genom att mjukvaran är krypterad och inte går att komma åt. Även solfångarna skyddas i sitt utförande. Vi tror att de främst vill tillverka och sälja solfångare och kommer vilja köpa produktionsutrustningen från oss. De vill hellre komma igång lite tidigare och sälja än börja från början att utveckla något.

Licensbetalningar

Robotlinan drivs med ett styrsystem från Siemens som är låst, all styrkod är krypterad och går inte komma åt. Systemet rapporterar hur många solfångare som tillverkas. Styrsystemet behöver digitala ”nycklar” för att kunna producera som licenstagaren får från oss. Om licensavgifterna inte betalas kan vi på distans t.ex. minska hur många solfångare man kan producera på en dag till 75%.

Plana solfångare

Plana solfångare ser vi inte riktigt som konkurrenter, de ger inte samma temperaturer. Finska Savosolars eller danska ARCON:s produkter skulle gå utmärkt att kombinera med våra produkter, de plana solfångarna kan värma till 70 grader och vi värmer upp till 95 eller så högt man vill. Vår största marknad med industrivärme behöver främst avsevärt högre temperaturer, 110-160 °C, och där kan inte de plana konkurrera alls.

Material till solfångarna

Materialet till solfångarna som tillverkas i Kina håller vi på att upphandla i Kina. I vår plan skall vi ta metallkomponenter från Kina till tillverkningen i Sverige också, det är en del av strategin för att minska tillverkningskostnaden.

Patent i Kina

Numera ingår patent även i kinesiska företags strategi och det söktes 2015 över 1 miljon patent i Kina, nästan dubbelt så många som i USA. Patent är nu en viktig del av vår strategi, och Absolicon har anställt en patentingenjör! Läs mer om patent i Kina: ”China’s patent office received 1,101,864 filings in 2015, making it the first office to receive more than a million applications in a single year – including both filings from residents in China as well as from overseas innovators seeking patent protection inside China. This totalled almost as many applications as the next three offices combined: the U.S. (589,410), Japan (318,721) and the Republic of Korea (213,694).” http://www.wipo.int/pressroom/en/articles/2016/article_0017.html

Stäng Stäng

Nyhetsbrev

Få senaste nyheterna från Absolicon direkt via e-post genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev:

Senaste nytt

Rekordhög verkningsgrad för Absolicons solfångare

Solfångare från svenska solenergiföretaget Absolicon är bäst i världen. Preliminära resultat från schweiziska...

Läs vidare...